İmplant Nedir?

Diş implantı, titanyumdan yapılan ve çene kemiğine entegre edilerek, diş köklerinin fonksiyonunu üstlenir. Bu kökler protezlere destek olması için kullanılır. Eksik dişlerin yerine sabit ya da hareketli protezler yerleştirilerek hastanın çiğneme fonksiyonu ve estetiği yeniden sağlanır.[1]

İmplantlar uzun ömürlüdür ve yaşam boyu kullanılabilir. Ayrıca, implantların doğal dişlere benzer bir görünüme sahiptir. Rahat bir kullanım sağlaması nedeniyle estetik bir çözüm olarak da tercih edilirler. İmplant cerrahisi, uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilir ve lokal veya genel anestezi altında yapılır.

İmplant Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Diş kökünün zarar görmesi halinde uygulanan implant tedavileri her hastaya önerilmez. İmplant yapılabilecek kişiler şöyledir:

  • Hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • İmplant cerrahi bir müdahale olduğu için hastanın çene ve yüz gelişimini tamamlayacak olgunluğa erişmiş olması gerekir.
  • İlk muayene sonrasında kişiye implant önerilmiş ise, röntgen ile çene yapısı incelenerek tedaviye uygunluk testi yapılır.
  • Şeker hastaları öncelikle doktor tavsiyesiyle, şekerin kontrol altında alındığından emin olunması halinde işlem yapılabilir.
  • Kemik erimesi problemi yaşayan kişiler, doktor tavsiyesi üzerine işlem yapmalıdır.
  • Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise tedavi öncesinde doktorun önerisinde ilacı bırakmalıdır.

İmplant Tedavi Süreci Aşamaları Nelerdir?

İlk önce süreç için hastalarımızın genel bir muayenesi yapılır. Çünkü implantın uygulanacağı hastalarımızın genel sağlık durumu tedaviye etki etmektedir. Tedavi için engel yok ise ağız içi röntgen çekilir. Yapılacak olan implantın nereye nasıl yapılacağı, hastanın buna uygun olup olmadığına karar verilir.

Daha sonra ise hastaya bu tedavi sunulur. İmplantın uygulanacağı bölgedeki hastanın kemik miktarının, yumuşak dokunun ve o bölgedeki diş eksikliğinin sayısı uygulanacak tedaviye göre değişmektedir.

Muayeneden sonra hastamıza implant uygulamaya karar verilmişse, hangi marka implant yapılacağına karar verilir. Daha sonra hastamıza ensizyonla yumuşak doku açılır. Kemiğin içine yerleşecek olan implant için bölge hazırlanır.

İmplant yerleştirildikten sonra üzeri dikiş ile kapatılır. Bu işlemden sonra implant üstü dediğimiz tek protezin yapım aşaması için yaklaşık olarak 2-3 ay beklemeye geçilir.

Bu tabii ki bazı vakalarda çok daha uzun süreler, çok daha ileri cerrahilerde gerekmektedir. Ama bununla beraber günümüzde aynı gün implant denilen ve protezi takılan vakalarda olmaktadır. Bunun için belirli aşamalar takip edilmekte ve hastanın buna uygun olup olmadığı belirlenir.

Daha sonra implanta yerleştirilecek olan dişin ölçüsü alınıp laboratuvara yollanır. Prova aşamalarına geçildikten sonra implantın üzerine yerleştirilecek olan üst protezi bitirilir. Bu üst protezler, metal destekli porselen, zirkonyum veya full porselenler olmaktadır.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş implant tedavisi için vida kullanılması pek çok hasta için korkutucu olsa da bu tedavi güvenilir ve iyileştirici etkisi yüksek olan bir yöntemdir. İmplant tedavisinin yapılış aşaması şöyledir:

  • Öncelikle hastaya sedasyon uygulanarak acı hissi önlenir.
  • Tedaviye başlanmadan önce çene röntgeni ile çene ve yüz yapısı incelenerek bilgi sahibi olunur.
  • Çene kemik yapısı incelenerek uygulama bölgesinin ölçüleri oluşturulur.

Dental İmplant Uygulamaları

  • İki yönlü olarak gerçekleştirilir. Tek aşamalı tedaviler için geçici başlıklar kullanılır.
  • Tedavi iki aşamadan oluşacak ise dental implant uygulanması ile bölge diş eti ile kapatılır. Bu adımda protezler iyileşme süreci sonrasında takılır.
  • Dental implant uygulamasında üst çene bölgesi 6 aylık süreç sonrasında iyileşmeye geçer. Alt çene bölgesi ise 3 aylık süreç sonrasında iyileşir.
  • İmplant diş tedavisi türleri arasında en güvenilir tekniklerden birisidir. Hastalar kısa sürede yemek yeme ve konuşma faaliyetlerine devam edebilir.

Zirkonyum İmplant

  • Titanyum oluşumlu implant malzemelerinin işlevini iyileştirme konusunda ortaya çıkan implant türüdür.
  • Zirkonyum titanyumdan daha dayanıklı bir malzemedir.
  • Çene bölgesi dar olan hastalar için uygulanır.
  • Zirkonyumun rengi doğal diş rengi ile neredeyse birebir olduğu için implant ve diş kaplama tedavilerinde sıklıkla kullanılır.
  • Uygulama yöntemi dental implant ile aynıdır.
  • Zirkonyum malzemelerde renk bozulmaları, aşınma gibi olumsuzluklar meydana gelmez. Vücut için herhangi bir zarar verici etkisi yoktur.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Kişilerin ağız ve diş sağlığı pek çok noktada önem taşır. Olası diş problemlerinin önlenmeden göz ardı edilmesi, görsel ve kalıtsal olarak sorunları beraberinde getirebilir. Kişinin günlük yaşamını da direkt olarak etkileyen ağız sağlığı için önem taşıyan implant tedavisinin avantajları şöyledir:

  • Kaybedilen dişler implant yöntemi ile tekrar kişiye kazandırılır.
  • Ağız içinde eksik diş ya da hasarlı diş kökü varsa implant ile iyileştirilir.
  • Doğal diş renginde olan implant uygulamaları dikkat çekmez. Kalıcı bir işlemdir. Yan etkisi yoktur. Ömür boyu kullanılabilir.
  • Diş çekimleri ile meydana gelen diş arası boşlukları ortadan kaldırır.
  • Estetik kaygılar yaşayan hastalar için avantajlı bir teknik olarak ortaya çıkar ve ihtiyaçlar maksimum seviyede karşılanır.

Kişiler kimi zaman köprü tedavisi ile dental implant tedavilerinin kıyaslamalarını yapar. Bu noktada implant tedavisi her zaman için avantajlı görülür. Köprü tedavilerinde dişlerin kesimi ile madde kayıpları da oluşur. Daha sancılı bir süreç olarak görülen köprü tedavisinde küçültme işlemleri uygulanır.

İmplant tedavisi ise bir diş protezidir ve maksimum oranda memnuniyet sağlar. Gelişmiş teknoloji ile zararsız ve diş kaybı olmadan uygulanan bir tedavidir.

Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?

Dental İmplant yapılmayacak durumlar hastanın çene yapısına, muayene sırasında uygunluk durumu gibi pek çok etkene bağlıdır.

  • Hastanın diş hekimi korkusu bulunması, hekimin hastanın durumunu göz önünde bulundurarak operasyonun yapılmasına uygun olmadığına karar verebilir.
  • Hastanın çene yapısının implant işlemi için uygun olmaması ve operasyonun başarılı şekilde tamamlanmama ihtimali bulunması. (Dişler arasında işlemin gerçekleşmesi için bir boşluğun olmaması).
  • Hastada diyabet ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar varsa, durum hekim tarafından değerlendirilir.
  • Hastanın kan problemi olması ve kanın durdurulamayacak durumda olması.
  • Alkol ya da diğer yasaklı maddelerin kullanılıyor olması durumlarında implant uygulanmaz.
  • İmplant tedavi süreci hamilelerde uygulanması risk taşıdığından tercih edilmez. Bu işlem için gebeliğin sonlanması gerekir.

İmplant Bakımı için Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar[2]

Merak edebileceğiniz sorulara geçmeden önce, implant bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda da bilgi verelim.

Dental implant, ağzınızın normal işlevlerini geri kazanmasını sağladığı gibi özgüvenli bir gülüşe kavuşmanızı da sağlar. Modern implantlar, doğal ve sağlıklı dişler gibi görünür ve böyle de hissettirir.

Fakat dental implantların da görünümünü ve işlevlerini korumak için tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi düzenli bakım ve temizlik gereklidir. İmplant bakımını ve ağız hijyeninizi ihmal ederseniz, olası diş ve diş eti sorunlarına da fırsat vermiş olursunuz. Peki, dental implant bakımı için nelere dikkat etmeliyiz? Madde madde bakalım.

  1. Sert, Yapışkan ve Sıcak Yiyeceklere Karşı Dikkatli Olun

Sert, aşırı sıcak ya da yapışkan yiyecekler implantınızın zarar görmesine neden olabilir. Bu tür gıdaları tüketirken çok daha dikkatli olmanız gerekir. Bu tür besinler için birkaç örneği de hemen aşağı ekleyelim.

  • Sert Cipsler
  • Sert kabuklu yemişler
  • Kurutulmuş meyveler
  • Elma ve benzeri sert meyveler
  • Sert şekerler
  • Karameller
  • Havuç gibi sert sebzeler
  1. Aşındırıcı Ürünleri Çok Sık Kullanmamak

İmplantlarınızı yaptırdıktan sonra, kullanacağınız ağız bakım ürünlerinizi de özenle seçmeniz gerekiyor. Aşındırıcı etkisi yüksek olan diş macunları ve gargaralar yerine, daha hassas ürünleri tercih etmelisiniz. Bunun için hekiminizin size önerdiği diş macunları ve gargaralar olacaktır. Hekiminizin tavsiyesine uymanızı öneririz.

  1. Seçeceğiniz Fırça Yumuşak Olmalı

İmplant yaptırdıktan sonra, fırça tercihlerinizi de değiştirmeniz gerekebilir. Mümkün olduğunca esnek ve yumuşak kıllara sahip olan diş fırçalarını tercih edin. Sert kıllara sahip olan fırçalar, diş implantlarınızın yüzeylerini çizebilir.

  1. Diş İpi Kullanımına Özen Gösterme

Aslında bunu implant bakımı olarak ayırmamak gerekiyor. Zira diş ipi kullanımı, doğal dişler için de oldukça önemli bir nokta. Diş implantınız varsa, diş ipi kullanımı biraz daha önemli bir nokta haline geliyor. Bunun en büyük nedeni ağız hijyeninde sorunlara neden olabilen plakların implant çevresinde kolayca birikmesidir. Diş ipi kullanarak bu kalıntıların temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Alkol ve sigara kullanımı, doğal dişlerin de zaman içerisinde zarar görmesine neden olur. İmplantlar için de aynı durum geçerlidir. Ayrıca alkol almanın diş implantlarının iyileşme sürecine etki ettiği de gözlemlenmiştir.

  1. Düzenli Olarak Diş Hekiminizi Ziyaret Edin

Genel ağız sağlığınız ve implantlarınızın kontrolleri için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Burada hekiminizin tavsiyelerine ve yönlendirmelerine uymanız da oldukça önemli.

 

Merak Edebileceğiniz Sorular?

Genç Yaşta İmplant Yaptırılır mı?

Gençler için implant diş, mücbir durumlar halinde kemik gelişiminin tamamlandığı yaşta uygulanabilir. Bu 18 yaşını bulabilmektedir. Nadir de olsa bazı gençlerde kemiklerini tamamlandığı yaş 20’ye kadar çıkabilmektedir.

  • Ağız içinde diş etlerinde meydana gelen bir problemden dolayı diş kökünün işlevini kaybetmesi,
  • Protez ya da alternatif tedavi yöntemleri uygulamak için yeterli temelin olmaması,
  • Çene yapısının bu tedaviyi uygulamaya izin vermesi,

gibi durumlarda 18 yaşını geçmiş olan kişilerde uygulama yapılabilmektedir. Genç kadınlarda diş gelişimi erkeklere göre daha erken yaşta tamamlandığı için ortalama 16 yaşında implant tedavisi yapılabilmektedir.

İmplant Tedavisi Riskli Midir?

Bu tedavi yönetimi, risk içeren uygulamalar arasında değerlendirilmez. Fakat her cerrahi uygulamada olduğu gibi, hastanın genel durumunu, tıbbi sağlık geçmişini iyi değerlendirildikten sonra implant uygulanması gerekir. Önceden alından diş kayıtları ve mevcut diş görüntülerinin elde edilmesi ile sinirlerin durumu göz önünde bulundurulmaktadır.

  • İşlem sırasında sinirlerde meydana gelen yaralanma, kanama gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu sebepten öncelikle ağız içi anatomisinin değerlendirilmesi gerekmektedir.
  • Bunun dışında işlemden sonra iyileşme sürecinde hafif kanamalar, sızlanma ve ağrı söz konusu olabilir.

İmplant Ücretleri Ne Kadar?

İmplant fiyatları çeşitli durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • Uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi ve belirlemiş olduğu fiyat aralığı,
  • İmplant sırasında kullanılacak olan malzemelerin endüstriyel malzemeler olması sebebi ile üretim fiyatı,
  • Dişlerin durumu ve operasyonun ne kadar süreceği,
  • Kaç dişe implant uygulanacağı,

gibi durumlar göz önünde bulundurulmaktadır.

İmplantın Yan Etkisi Var mı?

İmplantların yan etkisi bulunmamaktadır. İşlem sırasında ve sonrasındaki iyileşme sürecinde yaşanan ağrı dışında vücut için herhangi bir olumsuz duruma yol açmaz.

Bu konuda bilinen herhangi bir vaka yoktur. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi ya da düşmesi mümkün değildir. Ancak cerrahi müdahale ile kemik içerisinde yerleştirilen maddeye alışmak için belirli bir süre geçmesi gerekir.

İmplant tedavisi, ortalama olarak 1-2.5 saat sürmektedir. Çoğu zaman operasyon sonrasında ikinci işleme gerek duyulmaz. Hekim hastayı bir hafta kadar sonra kontrole çağırabilir.

Bir Günde Diş İmplant Yapılır mı?

Dişler çekildikten sonra kemiğin durumu çok önemlidir. Eğer kemik, implant vidalandığı zaman yeterli sıkılıkta durabiliyorsa, bir günde geçici dişleri takılabilir. Bu dişleri hiç ağızlarından çıkartmadan iyileşme süresince kullanabiliyorlar. Yani hastamız hiçbir şekilde dişsiz kalmıyor.

Bir günde impant ile de sabit dişlerine kavuşmuş oluyor. Eğer kemik yeterli direnci vermiyorsa, o zaman hastamıza geçici hareketli bir protez yapıyoruz. Hareketli protez ile takıp çıkarılan bir protez gibi geceleri çıkartmak üzere normal yaşantısında kullanabiliyor.

Kemik Tozu Kullanmadan İmplant Yapılır mı?

Hastanın kemik yapısı tomografiyle incelendiğinde, yeterli kalınlık ve yükseklik varsa kemik tozu uygulamaya gerek kalmaz. Bu durumda standart bir Dental implant uygulaması yapılır. Önceden diş çekimi yapıldıysa ve etrafındaki kemik dokusu incelip yüksekliğini kaybettiyse standart implant uygulaması tek seansta yapılamaz ve kemik tozu uygulaması gerekir. Bu kemik tozu uygulamaları birkaç farklı teknikle yapılabilmektedir.

Sinüs bölgesi dediğimiz bölgelerde kemik kaybı çok fazla olduğundan Sinüs Lifting dediğimiz işlemi yapıyoruz. Kemik tozuyla aynı seansta implant uygulaması yapılabildiği gibi, kemik tozu uygulaması yapıldıktan 5-6 ay sonra Dental implant yapılabilir. Yani Kemik tozu uygulamadan implant yapılabilir. Fakat bunun için hastanın yeterli kemik dokusuna sahip olması gerekmektedir.

Ağrılı Bir İşlem midir?

Toplumumuzda pek çok kişinin diş hekimi koltuğu fobisi bulunmaktadır. Aslında bu fobinin oluşmasındaki temel etken Diş Hekimi koltuğunda tedavi sırasında hastalarımızın ağrı duyup duymayacağıdır.

Bu yüzden implant uygulamaları sırasında ağrı oluşup oluşmayacağı da sıklıkla aldığımız sorulardan bir tanesidir. Öncelikle Dental implant uygulamaları korkulduğu gibi çok büyük operasyonlar değildir. Bir tane dental implant uygulanması yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir.

İşlem öncesinde hastalarımıza lokal anestezi uygulaması yaptığımız için bölge tamamıyla uyuşmaktadır. İşlem gayet rahat bir şekilde ağrı olmadan sonlanmaktadır.

İmplant Yapılana Kadar Dişsiz mi Kalınır?

Tedavi süresince hastaların en önemsediği konulardan birisi dental implant operasyonundan sonra kalıcı dişler yapılana kadar ne kadar süre dişsiz kalınacağıdır. Operasyondan sonra bilindiği üzere en az 3 ay implantın kemikle kaynaşmasını beklenir. Bu sürede hastalarımıza yaptığımız protezlere geçici protez diyoruz. Geçici protezler kemik durumuna ve implantların uygulama tekniğine göre iki farklı şekilde yapılabilir.

Bir tanesi, sabit hastaların kendileri çıkaramadığı protezler. Diğeri ise hareketli dediğimiz hastalarımızın günlük takıp çıkarabildiği protezlerdir.

Bu 3 aylık iyileşme sürecinden sonra ise sabit veya hareketli yine aynı şekilde implant tekniğine göre değişen kalıcı protezler yapılır. Tüm bu bilgiler dahilinde tedavi sürecinde hastalarımız hiçbir aşamada dişsiz kalmamaktadır. Kalıcı veya geçici protezlerle hayatlarını sürdürebilmektedirler.

İmplant Düşerse Ne Yapmalıyız?

Eğer implantın düştüğünü düşünüyorsanız öncelikle diş hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir. Çünkü kemiklere tam olarak kaynamış bir implant kemikten çıkıp ağız dışına çıkması çok olası bir durum değildir. Fakat implantın üzerinde dişi yapıştırdığımız ya da vidaladığımız ara parçaların çıkma ihtimali daha yüksektir. Öncelikle panik ya da stres yapmadan hastalarımızın hangi parçanın çıktığını öğrenmesi için diş hekimine başvurmasını öneriyoruz.

Kemikle tamamen kaynaşmış bir implantın kemik içerisinden çıkması çok olası değil fakat rastlanılan bir durum. Böyle bir durum olduğunda hastanın tekrar röntgen ve tomografileri incelenir. Bu incelemeler sonunda yeterli kemik dokusu varsa implant operasyonu yenilenir. Fakat yeterli kemik dokusu yoksa kemik tozu işlemi yapılıp, implant işlemi yenilenmektedir.

Kaynakça

[1] : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26589695/

[2]: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14738123/

Powered by NEX-Forms
WeCreativez WhatsApp Support
Anında Size Dönelim.