Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız sağlığını korumak ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için ağız bakımını bir bütün olarak görmek gerekir. Diş sağlığı, bakımı ve yaşanan sorunlara karşı tedavi ne kadar önemliyse, diş etinin bakımı ve yaşanan sağlık sorunlarında tedavisi aynı önemi taşır. İşte diş eti çekilmesi sorunu da ağız sağlığını korumak adına hızla müdahale edilmesi gereken diş eti hastalıklarından birisidir.

Hem görsel açıdan hem de sağlık açısından önem verilmesi gereken diş eti sorunlarından biri olan diş eti çekilmesi nedir? Neden olur? Nasıl önlemler alınabilir? Detaylarıyla ele alalım.

Diş Eti Nedir? 

Her şeyden önce diş etinin yapısını anlamak ve tam olarak hangi bölgeyi kapsadığını bilmek gerekiyor. Bunun için önce diş etini tanımlayarak başlayalım.

Diş eti, hem üst hem de alt çene bölümlerinde bulunan ve dişlerin tamamını çevreleyen, çok sayıda kan damarına sahip olan pembemsi dokulardır. Diş etleri, diş köklerini çevreleyen ve bu kısımları destekleyen yumuşak doku katmanlarına sahiptir. Kısa kısa bu katmanlardan da söz edelim.

  • Maksiller labial frenuium: Dudaklarınız ve diş etleriniz arasındaki çok ince bir bölümde uzanan yumuşak dokulardan oluşan tabakadır. Üst diş eti ve üst dudak arasındaki doku.
  • Alveoler Mukoza: Parlak kırmızı renkte bir mukoza zardır.
  • Marjinal Gingiva: Dişlerin alt kısmını saran yumuşak bir doku tabakasıdır. Dişlere tam olarak bağlı olmayan bir tabaka olduğunu da eklemiş olalım.
  • Yapışık Diş Eti (Attached Gingiva): İkinci bir yumuşak doku tabakası olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi Marjinal tabakaya göre dişe daha yakındır ve diş hekimlerinin bu tabakayı hareket ettirmesi çok mümkün değildir.
  • İnterdental Diş Eti (Papilla): Dişlerin arasındaki diş eti dokusudur.
  • Mandibula bukkal Frenum: Ağzın ön tarafında alt dudak ile alt diş eti arasında yer alan tabaka.

İmplant Tedavisi
Peki Diş Etleri Ne İşe Yarıyor?

Diş eti çekilmesi rahatsızlığının, ne denli büyük bir sorun olduğunu anlamak adına diş etlerinin görevini de iyi bilmek gerekiyor. Diş etleri en temelde, dişlerin yerinde durmasına yardımcı olan dokulardır. Çene kemiğinizin dişleri destekleyen kısmını hem korur hem de kaplarlar.

Artık diş etinin katman yapısı, görevi ve nerede bulunduğunu aktardığımıza göre diş eti çekilmesi rahatsızlığına geçiş yapabiliriz.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Önemli bir diş eti hastalığı olan diş eti çekilmesi; diş etinin yavaş yavaş aşınarak dişi saran yüzey üzerinden geri çekilmesi ve diş kök yüzeyinin açığa çıkması durumudur. Adından da anlaşılacağı gibi bu rahatsızlıkta zaman içerisinde diş etleri aşınır ve haliyle dişin kök yüzeyi ortaya çıkmaya başlar.

Diş Eti ÇekilmesiDiş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesinin nedenleri sıralanırken, farklı etkenlere göre değerlendirme yapmak gerekir. Bu hastalık tek bir nedenden kaynaklı olabileceği gibi, birkaç nedene de bağlı olabilir. En yaygın olan nedenleri hemen aşağı listeleyelim.

  • Periodontal Nedenler (1): Bakterilerden kaynaklı olarak meydana gelen diş eti çekilmesidir. Yiyeceklerdeki şeker gibi besinler ağızda bulunan bakteriler ile etkileşime girdikten sonra yavaş yavaş plak oluşumu başlar.
    Bir süre sonra bu plak, biraz daha sertleşerek tartara ve sonrasında da diş eti iltihaplarına neden olur. Diş eti iltihaplanmaları da zaman içerisinde diş eti çekilmesi rahatsızlığına dönüşebilir. Periodontal nedenleri, diş eti çekilmesi neden olur sorusunun ana cevaplarından biri olarak da görebiliriz.
  • Hormonal Nedenler: Ergenlik döneminde ya da kadınlarda hamilelik dönemi gibi hormonal değişikliklerin olduğu dönemlerde, diş eti çekilmesi sorunları yaşanabilir. Sık görülen sorunlardan olsa da tedavi edilebilir.
  • Yanlış Fırçalama Alışkanlığı: Diş etlerinize zarar verecek fırçalar kullanmak ya da doğrudan sert fırçalama yapmak, yine diş etlerinizin yıpranmasına neden olur. Bu tür yıpranmalar dişlerin minesine de zarar verebileceği gibi, diş eti çekilmesi rahatsızlığına da neden olur.
  • Genetik Etken Durumu: Bazı kişiler genetik nedenlerle diş eti hastalıklarına daha yatkındır. Diş eti çekilmesini de yine bu genetik etkenle ortaya çıkabilecek diş hastalıkları arasında görebiliriz.
  • Aşırı Tütün Ürünleri Kullanmak: Tütün ürünleri, dişlerde plak oluşumunun artmasına neden olur. Tıpkı Periodontal nedenler kısmında söylediğimiz gibi zaman içerisinde plak oluşumu da diş eti çekilmesi hastalığına kadar uzanabilir.
  • Piercing gibi Malzemeler: Bu bölgede kullanılan piercing gibi malzemeler, sürekli olarak aynı bölgedeki diş etine temas ederek, diş etinin dokusunda bozulmalara ve aşınmalara yol açabilir. Sonucunda da çekilme sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir.
  • Bağışıklık Sistemi Kaynaklı Durumlar: Yetersiz beslenme ya da dengesiz beslenme neticesinde zayıflayan bağışıklık sistemi de yine diş etlerinde çekilme sorunlarının gözükmesine neden olabilir. Vitamin eksikliğini de yine burada sayabiliriz.

İmplant Tedavisi

Diş Eti Çekilmesine Yatkın Olabilecek Hastalar

Yukarıda diş eti çekilmesi nedenlerinden bahsederken bazı kişilerin bu rahatsızlığa daha yatkın olabileceğinden söz ettik. Dilerseniz kimlerin bu soruna daha yatkın olabileceği konusunda da minik bir liste yapalım.

  • Şeker hastaları, sağlıklı bireylere göre biraz daha fazla risk altındadır.
  • Genetik faktörlerden ötürü, ailesinde diş eti çekilmesi sorunu olan bireylerin bu sorunu yaşama olasılığı daha yüksektir.
  • Tütün ürünleri kullanan kişilerde, plak oluşma olasılıkları daha yüksek olduğu için haliyle bu sorunu yaşama olasılıkları da daha yüksektir.
  • Ağız ve diş bakımına önem vermeyen kişilerde bu tip sorunların oluşma olasılığı daha yüksektir.
  • Yaşlılık yine diş eti çekilmesi rahatsızlığına neden olabilecek faktörler arasındadır.

Diş Eti Çekilmesinde Belirtiler Nelerdir?  

Diş etkinizde çekilme rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsanız, aşağıda yer alan belirtilerin kaçının sizde bulunup bulunmadığını değerlendirebilirsiniz.

  • Diş etlerinde ağrı hissedilmesi.
  • Diş etlerinin normalden daha kırmızı gözükmesi.
  • Diş etlerinde şişlik oluşması ya da bölge bölge kabarıklıkların olması. Bu bölgelere dokunulduğu zaman ağrı hissinin ortaya çıkması.
  • Diş etlerinde fırçalama sırasında kanama ile karşılaşma ya da aşınmış bir görüntü ortaya çıkması.
  • Dişler arasında zamanla boşlukların ortaya çıkması.

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi aşamasına geçmeden önce, rahatsızlığın değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Bu süreci iki ayrı aşamaya ayırabiliriz.

İlk Aşama: Henüz çekilme yeni başlamışsa, bu durumda uzman diş hekimlerince dişin etrafı temizlenir ve çekilmenin ilerlemesi durdurulabilir. Bu durumda kişilerin de düzenli olarak bakımlarına dikkat etmeleri ve diş hekimi kontrollerini de aksatmamaları gereklidir.

İleri Aşama: Eğer kişide diş eti çekilmesi görülüyorsa ve ileri aşamalara geçiş yapılmışsa bu durumda da diş cerrahisi yapılması gerekebilir. Diş eti çekilmesi ameliyatı yapılarak, diş cepleri temizlenir ve flep ameliyatları ile cep küçülme işlemleri yapılabilir.

Diş eti çekilmesi ameliyatı sırasında diş hekimi, diş etinde küçük düzeltmeler yaparak diş eti dokusunun yeniden kaldırılmasını sağlayabilir. Kişinin diş eti dokusunda ciddi bir kayıp varsa, bu durumda ek bir doku güçlendirmesi yapılabilir. Kişinin damağından alınan az miktarda doku ile diş etinin desteklenmesi sağlanabilir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

İş, diş eti çekilmesi ameliyatı seviyesine gelmeden kişilerin önlem ve bakım odaklı olarak atabileceği bazı adımlar vardır. Hem diş etlerini güçlendirmeye yönelik çözümlerden hem de diş eti çekilmesini engelleme konusunda alınabilecek önlemlerden söz edelim.

1. İyi Gelebilecek Öneriler

Vitamin Takviyesi

C vitamini açısından zengin olan besinlerin tüketerek, diş etlerinin dokusunun güçlendirilmesi noktasında adımlar atılabilir.

Yeşil Çay gibi Güçlendirici Besinler Kullanmak

Dişleri ve diş etlerini güçlendirmek için yeşil çay gibi içecekler kullanılabilir.

Tuzlu Su ile Gargara Yapmak

Tuzlu su ile gargara yapmak bilinen en eski yöntemlerden birisidir. Diş eti kanamalarının azaltılmasında da etkilidir.

Özel Diş Macunlarını Kullanmak 

Bu konuda hekiminizin size önerdiği diş macunlarını kullanarak, diş etleriniz üzerindeki etkiyi en aza indirebilirsiniz.

İmplant Tedavisi

2. Rahatsızlığı Önlemek Adına Öneriler

Burada dikkat edilecek olan ilk nokta, diş etlerinin ve dişlerin bakımının doğru, düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Düzenli olarak dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak, genel olarak ağız bakımına dikkat etmek burada en önemli etkendir. Bunun dışında;

  • Sigara ve alkol tüketimini bırakmak,
  • Daha dengeli ve besleyici bir diyet programına geçmek
  • Düzenli olarak diş hekiminde kontrolleri aksatmamak da yine önlem noktasında etkili olacaktır.

Diş eti çekilmesi rahatsızlığı hakkında genel bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Benzer bir rahatsızlık yaşıyor ya da tedaviler için daha fazla bilgi almak istiyorsanız bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak
1). ncbi.nlm.nih.gov

06 Nis, 2023

Kaplama Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kaplama dişler, gülüşünüzü güzelleştirmek ve dişlerinizin işlevselliğini artırmak amacıyla kullanılan estetik ve restoratif bir diş tedavisidir. Kaplama dişler, dişlerin üzerine yerleştirilen ince, özel tasarlanmış kaplamalardır ve doğal dişlerin şeklini, rengini… Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This field is required.

This field is required.

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Size Dönelim.